tiistai 26. maaliskuuta 2013

Tiedottaminen Machiavellin oppien mukaan

Viime päivinä Suomen hallituksen pitämästä ns. kehysriihestä ja etenkin sen tulosten tiedottamisesta on puhuttu lähes kyllästymiseen asti. Riihessä tehtiin isoja päätöksiä, jotka koskettavat kaikkia veronmaksajia. Tästä syystä olisikin ollut varsin kohtuullista, että niistä myös tiedotettaisiin kunnolla ja rehellisesti. Pia Elonen kritisoi Helsingin Sanomissa, että tiedotteesta puuttuivat luvut, konkretia ja ikävät asiat. Tiedotteen sanamuodoista tulee mieleen Orwellin teos 1984 ja siinä esiintyvä uuskieli. Tiedotteessaan hallitus mm. toteaa , että sen tavoitteena on varmistaa kehitysyhteistyön määrärahakehitys, jonka puitteissa 0,7 prosentin määrärahataso voidaan saavuttaa. Itse asiassa kehysriihessä päätettiin leikata kehitysyhteistyömäärärahoja 29 miljoonaa euroa.

Pia Elonen toteaa Helsingin Sanomissa, että on valittu poliittinen makeilu, jonka tieltä asiallisen tiedon antaminen on saanut väistyä. Tämä Elosen toteamus sai minut miettimään Machiavellin noin puoli vuosituhatta sitten kirjoittamia ohjeita vallanpitäjille. Machiavelli kuvailee termillä ”adonostare” sellaista tapaa, joilla hankalatkin ja vastenmieliset päätökset ja tavoitteet sokeroidaan sellaisiksi, että ne tuntuvat positiivisilta. Lisäksi Machiavellin ajattelun mukaan ei ole tärkeää, että omaako johtaja sellaisia hyveitä, kuten rehellisyys tai armeliaisuus, vaan se että johtajasta saa sellaisen vaikutelman, että hänellä tällaisia hyveitä on.

Elonen, P . 2013. ”Hallitus mokasi tiedottamisen.” HS 23.03. A8.
McGuire, D. & Hutchins, K. 2006. A Machiavellian analysis of organisational change. Journal of Organizational Change Management 19 (2), 192-209

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti